19 Ocak 2018 Cuma

Dryfix Toprak Su Tutucu Jel

Hepimizin bildiği gibi ülkemizde bazı yöreler çok sıcak ve kurak geçmektedir. Yeraltı ve yer üstü su kaynaklarının kullanımı ise gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Suyun elde edilebilmesi bir yana suyun kullanımı konusunda da drenaj ve yüzey erozyonu gibi kullanımdan kaynaklanan hatalar su yönetimi konusunda değişik yöntemler oluşturma arayışını meydana getirmektedir.

Ülkemiz coğrafi konumundan dolayı, su sıkıntısı çeken ülkeler sıralamasında üst seviyeler de yer almaktadır. Önümüzde ki yıllarda kuraklıktan ve küresel ısınmadan en fazla etkilenecek ülkelerden biri olacaktır. Su, tüm canlıların hayat kaynağıdır. Buna karşın dünya ve özellikle ülkemizin su kaynakları her geçen gün azalarak yok olmakta veya kullanılmaz hale gelmektedir. Türkiye de su kaynaklarımızın %72,si Tarımda, %18,i evsel kullanımda (İçme ve kullanım amaçlı) ve %10,luk kısmı da Sanayi de kullanılmaktadır. Tarımsal üretimde toprağa verdiğimiz suyun kayıplarını önleyerek sulamadan maksimum fayda sağlayabilir ve üretimden daha fazla verim alabiliriz.

Suyun efektif kullanımı konusunda hem tarımsal sulama ekipmanlarında ( damla sulama sistemleri) hemde toprak katkıları t-açısından baktığımızda su tutucu jeller başta Amerika ve Avrupa olmak üzere son yıllar da ülkemizde de kullanılmaya başlanmıştır. Bugün size anlatacağım ürün İzmir'de Dryfix firması tarafında üretilen Dryfix Water Keep ( Toprak Su Tutucu Polimer Jel) isimli ürün

Dryfix Water Keep
Dryfix Toprak Su Tutucu



Dryfix Water Keep suda çözünmeyen potasyum akrilat ve akrilamid,lerin çapraz bağlı kopolimerleri olan  aniyonik super absorbant bir malzemedir. Ağırlığının 500 misli suyu sünger gibi emerek jel formuna dönüşür. İçerisine Hapsettiği suyu ortama azar azar bırakma özelliği sayesinde sulama imkanı kısıtlı  alanlarda, sıcak ve kurak iklimlerde bitkisel üretimde ideal bir ürün fonksiyonu kazandırır. Su emme ve salma etkinliğini 4-5 yıl korur.




Dryfix Water Keep Toprağın su tutma kapasitesini artırır. Sulama peryodunun % 50 düşmesini sağlar.
Dryfix Water Keep Toprakta buharlaşma ve süzülmenin neden olduğu su kaybını önler.
Dryfix Water Keep yıkanmadan dolayı su ve besin kaybını sınırlar. Bitkide kuraklık ve su stresine karşı dayanıklılık sağlar.
Bitkinin optimum düzeyde besin alabilmesi için kök bölgesinde su ve besinlerin performansını arttırır, bitki gelişimini artırır.
Toprağın havalanma kapasitesini artırarak sıkı geçirimsiz toprakların fiziksel özelliklerini iyileştirir.
Kuraklığa ve yeraltı sularının kirlenmesine karşı çevreyi korur.
Sulama maliyetinin düşürülmesiyle ekonomik fayda sağlar.
Fidanların seradan açık alanlara aktarılmasında ve uzak mesafelere taşınması
esnasında köklerin kurumasının önlenmesi ve nemli tutulmasını sağlar.

Dryfix Toprak Su Tutucu Kullanım Şekli ve Dozajlar.

Meyve Yetiştiriciliği

Dikim işleminde, dikim toprağına 1 Kg toprak / 2-3 gr veya 1 m³ toprak /1-2 Kg dozlarda karıştırılarak iyice harmanlanarak uygulanır.. Hazırlanan karışım dikim çukurunda kök bölgesine doldurulur. Üstüne normal toprak serilerek bol su verilir.
Normal gelişmiş ağaçlarda taç iz düşümden kök bölgesi derinliğine 20 cm genişlikte dairesel çukur açılarak tabana özel karışım toprak, üste ise normal toprak doldurulur ve bolca su verilir.

Fidan Yetiştiriciliği

Fidanlıklarda seradan açık alanlara fidanların aktarılmasında ve uzak mesafelere taşınması esnasında köklerin su kaybetmesini ve kurumasını önlemek için  kök daldırma işleminde kullanılır. Daldırma teknesinde 150-200 lt. suya 1 Kg azar azar karıştırılarak daldırma preparatı hazırlanır. Etkili bir sonuç için karışımın köklere tamamen yapışacak kıvamda olması önemlidir.Suda çözünebilen nematosid ve fungusidler de nematod ve mantari saldırılara karşı bitkilerin korunması için hazırlanan preparata katılabilir.

Dryfix Water Keep tam partikül büyüklüğü 0,2 mm olan ince bir tozdur. Kendi hacminin 300-500 katı su tutma kapasitesine sahiptir, su ile birleşince hidrojel haline gelir. Toprakta ortalama 5 yıl boyunca aktif olarak kalır. Suyu emme hızı yaklaşık 2-5 dakikadır.

Dryfix Water Keep potasyum tabanlı selülozik bir bileşik olup tamamen doğal bir yapıya sahiptir.

Hormon ve ağır metal içermez, toksik değildir.
Bitki, toprak ve insan sağlığına zarar vermez.
-60 ºC,ye kadar donmaz, ilkbahar erken ve sonbaharın geç donlarında çimlenen tohumların ölmesini engeller.

Toprakta yıllık %10-15 oranında parçalanır. Topraktaki özelliğini yitirdikten sonra mikroorganizmalar tarafından yok edilerek doğaya geri döner.
Aktif (jel) halde güneşe maruz bırakılmaz ve tamamen toprak altında kullanılmalıdır.
nötr pH sahiptir (pH=7.12).
Toksik etkisi yoktur.

Toprak gözenekliliğini arttırır ve toprak kabuklanmasını azaltır.
Toprakta bitkinin ihtiyacı olan nemli ortamı sağlar.
Topraktaki suyun buharlaşmasını azaltır.
Toprak yapısını düzeltir ve erozyonu önler.
Yüzey ve yer altı sularının kirlenmesini engeller.
Çok sıcak ve kurak iklim koşullarında bitki büyümesine izin verir.

Sulama, işçilik, gübre, tohum ve enerji kullanım maliyetlerini düşürür.
Su tüketiminde 2 ila 5 kat tasarruf sağlar.
Aşırı gübrelemenin toprağa verdiği zararı engeller.
Gübre tüketimini %30 ,50 azaltır.
Mahsul verimini arttırır.
Bitki kalitesini iyileştirir.

Ağaçlandırma için mevsim şartlarına ihtiyaç duyulmaz.
-60 ºC,ye kadar donmaz, ilkbahar erken ve sonbaharın geç donlarında çimlenen tohumların ölmesini engeller.
Kök zararlıları olan nematod ve funguslara karşı mücadelede etkindir



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder