29 Aralık 2017 Cuma

Elektrostatik Toz Boya İle İlgili Merak Ettikleriniz Bu Yazımızda


- Dünyada oluşan çevre bilincine paralel olarak geliştirilen, metallerin ve toz boya materyalinin bir manyetik ortam içerisinde farklı elektrikle yüklenmeleri, bunun sonucunda toz materyalin mıknatıs etkisiyle metal yüzeyi kaplaması esasına dayanan bir boyama yöntemi olarak ortaya çıkmıştır. Toz boya kaplanan metal yüzey 180-200 derece yüksek ısı ile fırınlanarak boyanın kürlenmesi sağlanmakta ve böylece metalin bir parçası haline gelen boyalı bir yüzey elde edilmektedir.
-Günümüzün yegane çevreci bir ürünü olan elektrostatik toz boya, uygulama esnasında kullanılan boya miktarının %98'nin metale tutturulabildiği sonucu ile bunu kanıtlamaktadır. Püskürtme esnasında boya zerreciklerini çok düşük 07 mA ve çok düşük doğru akım yükleyerek topraklanmış parçanın üzerine transferidir.Sistemde diğer elektrikli el aletlerindeki gibi (matkap motoru vs.) cereyan çarpma ihtimali yoktur.Boya tanbancadan çıkarken (-) elektrik yüklenir. Boyanarak topraklanmış parçanın yüzeyine çengel şeklinde kuvvet yollarını takip ederek gider.
-Boya zerrecikleri; zıt kutuplar birbirini çeker prensiplerine göre parça üzerine çekilirler. Ancak kendi aralarında aynı kutupta olduklarından birbirlerini iterek homojen dağılımı sağlarlar.Böylece akıntı ve damlama ihtimalini yok denecek düzeye indirirler. Polymer tozlarının elektrostataik olarak kaplanacak parçaların üzerine ayrıştırıldıktan sonra eritilmesi ile meydna gelen kaplamaya toz boya kaplama denir. Elektrostatik toz boyama solvent içermeyen bir yüzey kaplama metodudur. Kaplayıcı malzeme, son kat boya tabakasını oluşturan çok ince toz boya partikülleridir. Toz boya, boya kabininde özel boya tabancaları vasıtasıyla atılır.
- Tabancadan geçerken elektrostatik yüklenen toz boya partikülleri kabin içinde boyanacak malzemeye yapışır ve kaplama işlemi gerçekleşmiş olur. Toz boyanın malzeme yüzeyine tam olarak yapışabilmesi için malzemenin de çok iyi bir şekilde topraklanması gerekir. Fazla atılan boya, kabinde bulunan boya geri kazanım sistemi sayesinde toplanır ve tekrar kullanıma sokulur. Boya geri kazanım sistemi elektrostatik toz boyama teknolojisinin en büyük ekonomik avantajlarından biridir. Malzeme toz boya ile kaplandıktan sonra pişirme fırınına girer. 200ºC olan fırın ısısı toz boyanın erimesini ve malzeme üzerine yapışmasını sağlar. Sonuçta çok dayanıklı, ekonomik, çevre dostu, geniş renk yelpazeli ve parlak bir yüzey kaplaması elde edilir.
- Solvent içermemesi, yüzey kalitesi, dayanıklılığı, boya geri kazanım sistemi, ekonomikliği ve çevre duyarlılığı elektrostatik toz boyamayı geleneksel boyama işlemlerine göre daha çekici bir alternatif yapmaktadır.
- Alüminyum ve çelik parçalar üzerinde uygulanan toz boyama teknolojisinin son yıllardaki sürekli gelişimi endüstriyel yüzey kaplama alanında önemli bir atılımın gerçekleşmesini sağlamıştır. Bir çok ihtiyaca kolaylıkla çözüm sağlayan toz boyama teknolojisinin kaplama, dış görünüş, kalite, dayanıklılık, ekonomi ve çevre korunumu gibi geleneksel boyalara göre sayısız avantajları vardır.
2. Toz Boyamanın Avantajları
- MÜKEMMEL KAPLAMA - Toz boyanın polimerizasyonu pişme işlemi sırasında boyanın malzemeye tutunmasını sağlar. Sonuçta elde edilen kaplama aşınmaya, korozyona, kimyasal etkilere ve darbelere karşı mükemmel bir direnç gösterir. - Toz boya üreticilerinin sürekli araştırmaları sonucu renk, parlaklık, doku, dayanıklılık ve uygulama kolaylığı gibi önemli avantajlar kazanılmıştır.
- BAKIM KOLAYLIĞI-Toz boyama sistemlerinin bakımı çok kolaydır: Renk değişikliği sırasında boya kabini ve tabancalar basınçlı hava ile temizlenir ve silinir.
-ÇEVRE KORUNUMU-Çevre dostu bir proses olan toz boyada uçucu petrol kaynaklı (solventler) bulunmaz. Bu sadece çevreyi korumakla kalmayıp aynı zamanda işçi sağlığını da korur. Boyacının sadece bir toz maskesi takması yeterli gelecektir.
-EKONOMİKLİĞİ-Toz boyama sistemlerinin ekonomik çalışmasının nedenleri: - Fazla atılan boya yeniden kullanılır. - Genellikle ön boyama gerektirmez. - Toz boya üreticisinden alındığı gibi kullanılır. Kullanmak için ön karıştırma veya hazırlık gerektirmez. - Karışım havası kullanmayı gerektirmez; tüm ortam havası filtreden geçip ortama geri verilir.
-KAZANDIRAN BİR YATIRIM- Tüm bu parametreler değerlendirildiğinde toz boyama geleneksel boyama sistemlerine göre daha avantajlıdır. İlk yatırım maliyetini kısa zamanda amorti etmesinin nedenleri: - Büyük tesislerin üretkenliğini arttırması - Otomasyona adapte olabilmesi - Daha az boya malzemesi kullanması - Düşük bakım giderleri - Solvent kullanımından doğan giderlerin yok olması - Karışım havası cihazı gerektirmemesi - Mükemmel kaplama kalitesi - Yanlış ve bozuk uygulamalar fırına girmeden kolayca temizlenip tekrar boyanabilir. Bu faktörlere göre elektrostatik toz boyama sistemleri ilk yatırım maliyetini çabuk bir şekilde karşılar. Toz boyama kazandıran bir yatırımdır.
3. Toz Boya Uygulama Şekilleri Nelerdir?
-Toz boyanın uygulanması ELEKTROSTATİK temele dayanır. Toz boya partiküllerinin belirli bir basınçtaki hava ile boya tabancasına gönderilmesi ve elektrostatik yüklenerek daha önce topraklanmış malzeme üzerine püskürtülmesi olarak açıklanabilir. Toz boya ile yüzey arasında boyanın eksi (veya artı) yüklenmesinden dolayı bir çekim meydana gelir ve boya malzemeye elektrostatik olarak yapışır. Daha sonra 200ºC lik fırında eriyerek birbirine ve malzemeye yapışır. Bu prensipten yola çıkarak yapılan araştırmalarda boya partiküllerinin genel olarak 2 değişik metotla yüklenebileceği ortaya çıkmıştır. Bunlar; - Corona (iyonlaşma) - Tribo (elektro - kinetik) metotlarıdır.
-1.CORONA TEKNİĞİ -Bu teknik tabanca gövdesinin içerisinde bulunan kaskatın, tabancanın ucunda bulunan iğneye gönderdiği yüksek voltajla (max 100 kV) tabancadan çıkan boyaya elektrik yüklenmesi prensibine dayanır. Yüksek voltaj havanın nötral durumunu bozarak eksi iyonlar oluşturmaktadır. Bu iyonlar birbirine ya da en yakın objeye yani toz taneciklerine tutunmaktadır. Böylece toz boya partikülleri de yüklenip, daha önce topraklanmış yüzeye püskürtülmektedir. Daha sonra malzeme 180ºC 220ºC arası sıcaklıktaki fırına girerek üzerindeki boyanın erimesi, birbirine ve yüzeye iyice yapışması sağlanmaktadır. Corona metodunun en büyük avantajı; kolaylıkla yüklenebilmesi ve şu anda üretilen her türlü termoset toz boya ile başarıyla uygulanabilmesidir.
- 2. TRİBO TEKNİĞİ - Bu sistemde hava ile boya, tabancaya geldikten sonra özel olarak tasarlanmış yollardan geçmesi ve sürtünmenin etkisiyle elektrostatik yüklenmesi temeline dayanır. Tribo sisteminde kaskat bulunmaz toz partikülleri sürtünme ile (kinetik) olarak yüklenir. Bu mekanizma farklı yüklerdeki iki maddenin (birisi elektron almaya diğeri elektron vermeye meyilli) birbirleriyle teması sonucu harekete geçer. Tribo tabancaların içerisindeki özel tasarlanmış yükleme yolları mekaniksel özelliğinden dolayı fazla toz boya birikimi sağlamayan ve yüzeye yapışmadan hızlı bir yüklemeye olanak veren PTFE yani teflondan yapılmaktadır.
4. Toz Boyamanın Kullanım Alanları
-Toz boya, otomotivden inşaata beyaz eşyadan bisiklet sanayine kadar çok geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Ayrıca, her çeşit aluminyum saclar,çelik kapı ve asansör sistemleri ve her türlü metal malzemeler toz boyanın kullanıldığı yerlerdir. Görüldüğü gibi toz boyama, çok geniş bir kullanım alanına sahiptir.
5. Altyapı - Çevre Kirliliği - İşçi Sağlığı
-Toz boya sisemlerine geiş alt yapı ,çevre kirliliği , işçi sağlığı konularında da çok büyük ilelemeler ve avantajlar getirilecektir.Bilhassa Türkiye gibi bu konularda büyük problem ve açıktan olan memleketler için toz boya teknolojisinin getireceği bu avantajlar ayrı bir önem kazanmaktadır.
-Geleneksel boyalarda çok miktarda kullanılan petrol kaynaklı maddelerin (solvent) fırınlama esnasında uçması ve egzostile dışarı atılması , ayrıca geleneksel boya uygulamalarında fazla sıkılmış artık boyanın su ile karıştırılarak fabrika dışına atılması hem komplike ve pahalı bir altyapı gerektirir hem de çevreyi aşırı derecede kirletir.Toz boya uygulamasında bu tip sorunlar olmadığı için alt yapı yatırımlarında % 40'lık bir ucuzluk sağlar. Yukarıdaki orana alt yapının bakım masrafları dahil edilmemiştir. Toz boya aşırı yanıcı olarak kabul edilen solventleri ihtiva etmediği için, yanma ve parlama riski geleneksel boya ile mukayese kabul etmeyecek kadar azdır. İşçi sağlığı konusu da toz boyanın getirdiği ayrı bir avantajdır. Bu teknoloji çok daha az bir işçi eğitimine ihtiyaç gösterdiği için, iş kazalarını büyük ölçüde azaltır. Ayrıca geleneksel boya uygulamalarında boya ile temas edenlerde rastlanan solunum yolları, deri tahrişleri ve hastalıklarına toz boya uygulamalarında rastlanmaz.
- Toz boyanın getirdiği bu avantajlardan da anlaşılacağı gibi, bu teknoloji ile memleket ekonomisi, hem büyük tasarruf sağlayacak hem de aktif iş gücünün üretiminden düşüş ve çekiliş oranı büyük ölçüde azalacaktır. Kaynak: B.E.S.
6.Toz Emaye Nedir?
- Emaye metal malzemelerin kaplanmasında kullanılan, ısısal genleşme katsayı bakımından ona uyum sağlayan ve düşük sıcaklıklarda eriyebilen bir FRİT’tir. Emayenin başlıca uygulama alanları çelik ve döküm demirden yapılan bazı mamullerdir. Gümüş, platin ve altın üzerine süs amaçlı uygulamalar vardır.   
7. Emayeleme Teknikleri ve Kullanım Alanları
-Daldırma, püskürtme, elektrostatik ve vakum teknikleri uygulanan başlıca tekniklerdir. Daldırma yönteminde mamül süspansiyon haldeki emayenin içine daldırılıp çıkarılır. Karışımdaki katkılar sayesinde ayarlanan kıvama bağlı olarak metalin yüzeyine bir miktar süspansiyon yapışır. Püskürtme yönteminde ise mamuller asılı bir vaziyette otomatik olarak püskürtme kabinine ve oradan da kurutmaya taşınır. Püskürtmenin elektrik alanın etkisi altında gerçekleştirilmesi ile tanelerin elektrostatik olarak yüklenmesi ve büyük oranda zıt yüklenmiş olan mamule doğru hareket edip yüzeye her tarafta aynı şekilde yapışması sağlanır. Döküm demirden yapılmış büyük mamuller pudralama yöntemi ile emayelenir.
- Bazı uygulama alanları;
- Çelikten yapılan ev eşyaları: Ocak, fırın, çamaşır makinası, tencere
- Çelikten yapılan sıhhi tesisat ürünler: Soba, Banyo küveti, lavabo
- Sanayi ve inşaat sektörü: Kimyasal kazanları, bina cephe kaplamaları, trafik levhaları ve metro giriş çıkışlarında kullanılan kaplama levhalar.  
8. Emaye Uygulanacak Malzeme Nasıl Olmalıdır?
-Emayelenecek Saçta Aranan Özellikler;
1- Karbon yüzdesi düşük olmalıdır. Karbon yüzdesi yüksek olan saçlarda siyah lekeler, gaz çıkışı ve balık pulu atmaları meydana gelir.
2- Alümina ile söndürülmemiş olmalıdır. Alumina içeren saçlar kolaylıkla hidrojen tutarlar ve bu nedenle balık puluna yol açarlar.
3- Saçın bünyesinde cüruf parçacıkları, yabancı cisim kalıntıları, çekme izleri ve yüzey hataları bulunmamalıdır.
4- Preste işlemeye ve kaynak yapmaya elverişli olmalıdır
5- Yüzeyi ekonomik olacak bir süre içinde banyolarda temizlenecek nitelikte olmaldır.



Renk seçenekleri


Kartela/RAL


RALRAL-RGBRAL-HEXDeutschEnglishFrançaisEspañolItalian
RAL 1000190-189-127#BEBD7FGrünbeigeGreen beigeBeige vertBeige verdosoBeige verdastro
RAL 1001194-176-120#C2B078BeigeBeigeBeigeBeigeBeige
RAL 1002198-166-100#C6A664SandgelbSand yellowJaune sableAmarillo arenaGiallo sabbia
RAL 1003229-190-001#E5BE01SignalgelbSignal yellowJaune de sécuritéAmarillo señalesGiallo segnale
RAL 1004205-164-052#CDA434GoldgelbGolden yellowJaune orAmarillo oroGiallo oro
RAL 1005169-131-007#A98307HoniggelbHoney yellowJaune mielAmarillo mielGiallo miele
RAL 1006228-160-016#E4A010MaisgelbMaize yellowJaune maïsAmarillo maizGiallo polenta
RAL 1007220-156-000#DC9D00NarzissengelbDaffodil yellowJaune narcisseAmarillo narcisoGiallo narciso
RAL 1011138-102-066#8A6642BraunbeigeBrown beigeBeige brunBeige pardoBeige marrone
RAL 1012199-180-070#C7B446ZitronengelbLemon yellowJaune citronAmarillo limónGiallo limone
RAL 1013234-230-202#EAE6CAPerlweißOyster whiteBlanc perléBlanco perlaBianco perla
RAL 1014225-204-079#E1CC4FElfenbeinIvoryIvoireMarfilAvorio
RAL 1015230-214-144#E6D690HellelfenbeinLight ivoryIvoire clairMarfil claroAvorio chiaro
RAL 1016237-255-033#EDFF21SchwefelgelbSulfur yellowJaune soufreAmarillo azufreGiallo zolfo
RAL 1017245-208-051#F5D033SafrangelbSaffron yellowJaune safranAmarillo azafránGiallo zafferano
RAL 1018248-243-053#F8F32BZinkgelbZinc yellowJaune zincAmarillo de zincGiallo zinco
RAL 1019158-151-100#9E9764GraubeigeGrey beigeBeige grisBeige agrisadoBeige grigiastro
RAL 1020153-153-080#999950OlivgelbOlive yellowJaune oliveAmarillo olivaGiallo olivastro
RAL 1021243-218-011#F3DA0BRapsgelbRape yellowJaune colzaAmarillo colzaGiallo navone
RAL 1023250-210-001#FAD201VerkehrsgelbTraffic yellowJaune signalisationAmarillo tráficoGiallo traffico
RAL 1024174-160-075#AEA04BOckergelbOchre yellowJaune ocreAmarillo ocreGiallo ocra
RAL 1026255-255-000##FFFF00LeuchtgelbLuminous yellowJaune brillantAmarillo brillanteGiallo brillante
RAL 1027157-145-001#9D9101CurrygelbCurryJaune curryAmarillo curryGiallo curry
RAL 1028244--169-000#F4A900MelonengelbMelon yellowJaune melonAmarillo melónGiallo melone
RAL 1032214-174-001#D6AE01GinstergelbBroom yellowJaune genêtAmarillo retamaGiallo scopa
RAL 1033243-165-005#F3A505DahliengelbDahlia yellowJaune dahliaAmarillo daliaGiallo dahlien
RAL 1034239-169-074#EFA94APastellgelbPastel yellowJaune pastelAmarillo pastelGiallo pastello
RAL 1035106-093-077#6A5D4DPerlbeigePearl beigeBeige nacréBeige perladoBeige perlato
RAL 1036112-083-053#705335PerlgoldPearl goldOr nacréOro perladoOro perlato
RAL 1037243-159-024#F39F18SonnengelbSun yellowJaune soleilAmarillo solGiallo sole
RAL 2000237-118-014#ED760EGelborangeYellow orangeOrangé jauneAmarillo naranjaArancio giallastro
RAL 2001201-060-032#C93C20RotorangeRed orangeOrangé rougeRojo anaranjadoArancio rossastro
RAL 2002203-040-033#CB2821BlutorangeVermilionOrangé sangNaranja sanguineoArancio sanguigno
RAL 2003255-117-020#FF7514PastellorangePastel orangeOrangé pastelNaranja pálidoArancio pastello
RAL 2004244-070-017#F44611ReinorangePure orangeOrangé purNaranja puroArancio puro
RAL 2005255-035-001#FF2301LeuchtorangeLuminous orangeOrangé brillantNaranja brillanteArancio brillante
RAL 2007255-164-032#FFA420LeuchthellorangeLuminous bright orangeOrangé clair rillantNaranja claro brillanteArancio chiaro brillante
RAL 2008247-094-037#F75E25HellrotorangeBright red orangeOrangé rouge clairRojo claro anaranjadoRosso arancio chiaro
RAL 2009245-064-033#F54021VerkehrsorangeTraffic orangeOrangé signalisationNaranja tráficoArancio traffico
RAL 2010216-075-032#D84B20SignalorangeSignal orangeOrangé de sécuritéNaranja señalesArancio segnale
RAL 2011236-124-038#EC7C26TieforangeDeep orangeOrangé foncéNaranja intensoArancio profondo
RAL 2012235-106-014#E55137LachsorangeSalmon rangeOrangé saumonNaranja salmónArancio salmone
RAL 2013195-088-049#C35831PerlorangePearl orangeOrangé nacréNaranja perladoArancio perlato
RAL 3000175-043-030#AF2B1EFeuerrotFlame redRouge feuRojo vivoRosso fuoco
RAL 3001165-032-025#A52019SignalrotSignal redRouge de sécuritéRojo señalesRosso  segnale
RAL 3002162-035-029#A2231DKarminrotCarmine redRouge carminRojo carminRosso carminio
RAL 3003155-017-030#9B111ERubinrotRuby redRouge rubisRojo rubíRosso rubino
RAL 3004117-021-030#75151EPurpurrotPurple redRouge pourpreRojo purpuraRosso porpora
RAL 3005094-033-041#5E2129WeinrotWine redRouge vinRojo vinoRosso vino
RAL 3007065-034-039#412227SchwarzrotBlack redRouge noirRojo negruzcoRosso nerastro
RAL 3009100-036-036#642424OxidrotOxide redRouge oxydeRojo óxidoRosso  ossido
RAL 3011120-031-025#781F19BraunrotBrown redRouge brunRojo pardoRosso marrone
RAL 3012193-135-107#C1876BBeigerotBeige redRouge beigeRojo beigeRosso beige
RAL 3013161-035-018#A12312TomatenrotTomato redRouge tomateRojo tomateRosso pomodoro
RAL 3014211-110-112#D36E70AltrosaAntique pinkVieux roseRojo viejoRosa antico
RAL 3015234-137-154#EA899AHellrosaLight pinkRose clairRosa claroRosa chiaro
RAL 3016179-040-033#B32821KorallenrotCoral redRouge corailRojo coralRosso corallo
RAL 3017230-050-068#E63244RoséRoseRoséRosaRosato
RAL 3018213-48-50#D53032ErdbeerrotStrawberry redRouge fraiseRojo fresaRosso fragola
RAL 3020204-006-005#CC0605VerkehrsrotTraffic redRouge signalisationRojo tráficoRosso traffico
RAL 3022217-080-048#D95030LachsrotSalmon pinkRouge saumonRojo salmónRosso salmone
RAL 3024248-000-000#F80000LeuchtrotLuminous redRouge brillantRojo brillanteRosso brillante
RAL 3026254-000-000#FE0000LeuchthellrotLuminous bright redRouge clair brillantRojo claro brillanteRosso chiaro brillante
RAL 3027197-029-052#C51D34HimbeerrotRaspberry redRouge framboiseRojo frambuesaRosso lampone
RAL 3028203-050-052#CB3234ReinrotPure  redRouge puroRojo puroRosso puro
RAL 3031179-036-040#B32428OrientrotOrient redRouge orientalRojo orienteRosso oriente
RAL 3032114-020-034#721422PerlrubinrotPearl ruby redRouge rubis nacréRojo rubí perladoRosso rubino perlato
RAL 3033180-076-067#B44C43PerlrosaPearl pinkRose nacréRosa perladoRosa perlato
RAL 4001222-076-138#6D3F5BRotlilaRed lilacLilas rougeRojo lilaLilla rossastro
RAL 4002146-043-062#922B3ERotviolettRed violetViolet rougeRojo violetaViola rossastro
RAL 4003222-076-138#DE4C8AErikaviolettHeather violetViolet bruyèreVioleta éricaViola erica
RAL 4004110-028-052#641C34BordeauxviolettClaret violetViolet bordeauxBurdeosViola bordeaux
RAL 4005108-070-117#6C4675BlaulilaBlue lilacLilas bleuLila azuladoLilla bluastro
RAL 4006160-052-114#A03472VerkehrspurpurTraffic purplePourpre signalisationPúrpurá tráficoPorpora traffico
RAL 4007074-025-044#4A192CPurpurviolettPurple violetViolet pourpreVioleta púrpuraPorpora violetto
RAL 40080000#924E7DSignalviolettSignal violetViolet de sécuritéVioleta señalesVioletto segnale
RAL 4009164-125-144#A18594PastellviolettPastel violetViolet pastelVioleta pastelVioletto pastello
RAL 4010215-045-109#CF3476TelemagentaTelemagentaTelemagentaMagenta teleTele Magenta
RAL 4011134-115-161#8673A1PerlviolettPearl violetViolet nacréVioleta perladoVioletto perlato
RAL 4012108-104-129#6C6874PerlbrombeerPearl black berryMûre nacréMorado perladoMora perlato
RAL 5000042-046-075#354D73ViolettblauViolet blueBleu violetAzul violetaBlu violaceo
RAL 5001031-052-056#1F3438GrünblauGreen blueBleu vertAzul verdosoBlu verdastro
RAL 5002032-033-079#20214FUltramarinblauUltramarine blueBleu outremerAzul ultramarBlu oltremare
RAL 5003029-030-051#1D1E33SaphirblauSaphire blueBleu saphirAzul zafiroBlu zaffiro
RAL 5004032-033-079#18171CSchwarzblauBlack blueBleu noirAzul negruzcoBlu nerastro
RAL 5005030-045-110#1E2460SignalblauSignal blueBleu de sécuritéAzul señalesBlu segnale
RAL 5007062-095-138#3E5F8ABrillantblauBrillant blueBleu brillantAzul brillanteBlu brillante
RAL 5008038-037-045#26252DGraublauGrey blueBleu grisAzul grisáceoBlu grigiastro
RAL 5009002-086-105#025669AzurblauAzure blueBleu azurAzul azurBlu  azzurro
RAL 5010014-041-075#0E294BEnzianblauGentian blueBleu gentianeAzul gencianaBlu  genziana
RAL 5011035-026-036#231A24StahlblauSteel blueBleu acierAzul aceroBlu acciaio
RAL 5012059-131-189#3B83BDLichtblauLight blueBleu clairAzul luminosoBlu luce
RAL 5013037-041-074#1E213DKobaltblauCobalt blueBleu cobaltAzul cobaltoBlu cobalto
RAL 5014096-111-140#606E8CTaubenblauPigeon blueBleu pigeonAzul olombinoBlu colomba
RAL 5015034-113-179#2271B3HimmelblauSky blueBleu cielAzul celesteBlu cielo
RAL 5017006-057-113#063971VerkehrsblauTraffic blueBleu signalisationAzul tráficoBlu traffico
RAL 5018063-136-143#3F888FTürkisblauTurquoise blueBleu turquoiseAzul turquesaBlu turchese
RAL 5019027-085-131#1B5583CapriblauCapri blueBleu capriAzul capriBlu capri
RAL 5020029-051-074#1D334AOzeanblauOcean blueBleu océanAzul oceanoBlu oceano
RAL 5021037-109-123#256D7BWasserblauWater blueBleu d’eauAzul aguaBlu acqua
RAL 5022037-040-080#252850NachtblauNight blueBleu nocturneAzul nocheBlu notte
RAL 5023073-103-141#49678DFernblauDistant blueBleu distantAzul lejaníaBlu distante
RAL 5024093-155-155#5D9B9BPastellblauPastel blueBleu pastelAzul pastelBlu pastello
RAL 5025042-100-120#2A6478PerlenzianPearl gentian blueGentiane nacréGencian perladoBlu genziana perlato
RAL 5026016-044-084#102C54PerlnachtblauPearl night blueBleu nuit nacréAzul noche perladoBlu notte perlato
RAL 6000049-102-080#316650PatinagrünPatina greenVert patineVerde patinaVerde patina
RAL 6001040-114-051#287233SmaragdgrünEmerald greenVert émeraudeVerde esmeraldaVerde smeraldo
RAL 6002045-087-044#2D572CLaubgrünLeaf greenVert feuillageVerde hojaVerde foglia
RAL 6003066-070-050#424632OlivgrünOlive greenVert oliveVerde olivaVerde oliva
RAL 6004031-058-061#1F3A3DBlaugrünBlue greenVert bleuVerde azuladoVerde bluastro
RAL 6005047-069-056#2F4538MoosgrünMoss greenVert mousseVerde musgoVerde muschio
RAL 6006062-059-050#3E3B32GrauolivGrey oliveOlive grisOliva grisáceoOliva grigiastro
RAL 6007052-059-041#343B29FlaschengrünBottle greenVert bouteilleVerde botellaVerde bottiglia
RAL 6008057-053-042#39352ABraungrünBrown greenVert brunVerde parduzcoVerde brunastro
RAL 6009049-055-043#31372BTannengrünFir greenVert sapinVerde abetoVerde abete
RAL 6010053-104-045#35682DGrasgrünGrass greenVert herbeVerde hierbaVerde erba
RAL 6011088-114-070#587246ResedagrünReseda greenVert résédaVerde resedaVerde reseda
RAL 6012052-062-064#343E40SchwarzgrünBlack greenVert noirVerde negruzcoVerde nerastro
RAL 6013108-113-086#6C7156SchilfgrünReed greenVert joncVerde cañaVerde canna
RAL 6014071-064-046#47402EGelbolivYellow oliveOlive jauneAmarillo olivaOliva giallastro
RAL 6015059-060-054#3B3C36SchwarzolivBlack oliveOlive noirOliva negruzcoOliva nerastro
RAL 6016030-089-069#1E5945TürkisgrünTurquoise greenVert turquoiseVerde turquesaVerde turchese
RAL 6017076-145-065#4C9141MaigrünMay greenVert maiVerde mayoVerde maggio
RAL 6018087-166-057#57A639GelbgrünYellow greenVert jauneVerde amarillentoVerde giallastro
RAL 6019189-236-182#BDECB6WeißgrünPastel greenVert blancVerde lanquecinoVerde biancastro
RAL 6020046-058-035#2E3A23ChromoxidgrünChrome greenVert oxyde chromiqueVerde cromoVerde cromo
RAL 6021137-172-118#89AC76BlassgrünPale greenVert pâleVerde pálidoVerde pallido
RAL 6022037-034-027#25221BBraunolivOlive drabOlive brunOliva parduzcoOliva brunastro
RAL 6024048-132-070#308446VerkehrsgrünTraffic greenVert signalisationVerde tráficoVerde traffico
RAL 6025061-100-045#3D642DFarngrünFern greenVert fougèreVerde helechoVerde felce
RAL 6026001-093-082#015D52OpalgrünOpal greenVert opaleVerde opaloVerde opale
RAL 6027132-195-190#84C3BELichtgrünLight greenVert clairVerde luminosoVerde chiaro
RAL 6028044-085-069#2C5545KieferngrünPine greenVert pinVerde pinoVerde pino
RAL 6029032-096-061#20603DMinzgrünMint greenVert mentheVerde mentaVerde menta
RAL 6032049-127-067#317F43SignalgrünSignal greenVert de sécuritéVerde señalesVerde segnale
RAL 6033073-126-118#497E76MinttürkisMint turquoiseTurquoise mentheTurquesa mentaTurchese menta
RAL 6034127-181-181#7FB5B5PastelltürkisPastel turquoiseTurquoise pastelTurquesa pastelTurchese pastello
RAL 6035028-084-045#1C542DPerlgrünPearl greenVert nacréVerde perladoVerde perlato
RAL 6036022-053-055#193737PerlopalgrünPearl opal greenVert opal nacréVerde ópalo perladoVerde opalo perlato
RAL 6037000-143-057#008F39ReingrünPure greenVert purVerde puroVerde puro
RAL 6038000-187-045#00BB2DLeuchtgrünLuminous greenVert brillantVerde brillanteVerde brillante
RAL 7000120-133-139#78858BFehgrauSquirrel greyGris petit-grisGris ardillaGrigio vaio
RAL 7001138-149-151#8A9597SilbergrauSilver greyGris argentGris plataGrigio argento
RAL 7002126-123-082#7E7B52OlivgrauOlive greyGris oliveGris olivaGrigio olivastro
RAL 7003108-112-089#6C7059MoosgrauMoss greyGris mousseGris musgoGrigio muschio
RAL 7004150-153-146#969992SignalgrauSignal greyGris de sécuritéGris señalesGrigio segnale
RAL 7005100-107-099#646B63MausgrauMouse greyGris sourisGris ratónGrigio topo
RAL 7006109-101-082#6D6552BeigegrauBeige greyGris beigeGris beigeGrigio beige
RAL 7008106-095-049#6A5F31KhakigrauKhaki greyGris kakiGris caquiGrigio kaki
RAL 7009077-086-069#4D5645GrüngrauGreen greyGris vertGris verdosoGrigio verdastro
RAL 7010076-081-074#4C514AZeltgrauTarpaulin greyGris tenteGris lonaGrigio tenda
RAL 7011067-075-077#434B4DEisengrauIron greyGris ferGris hierroGrigio ferro
RAL 7012078-087-084#4E5754BasaltgrauBasalt greyGris basalteGris basaltoGrigio basalto
RAL 7013070-069-049#464531BraungrauBrown greyGris brunGris parduzcoGrigio brunastro
RAL 7015067-071-080#434750SchiefergrauSlate greyGris ardoiseGris pizarraGrigio ardesia
RAL 7016041-049-051#293133AnthrazitgrauAnthracite greyGris anthraciteGris antracitaGrigio antracite
RAL 7021035-040-043#23282BSchwarzgrauBlack greyGris noirGris negruzcoGrigio nerastro
RAL 7022051-047-044#332F2CUmbragrauUmbra greyGris terre d’ombreGris sombraGrigio ombra
RAL 7023104-108-094#686C5EBetongrauConcrete greyGris bétonGris hormigónGrigio calcestruzzo
RAL 7024071-074-081#474A51GraphitgrauGraphite greyGris graphiteGris grafitaGrigio grafite
RAL 7026047-053-059#2F353BGranitgrauGranite greyGris granitGris granitoGrigio granito
RAL 7030139-140-122#8B8C7ASteingrauStone greyGris pierreGris piedraGrigio pietra
RAL 7031071-075-078#474B4EBlaugrauBlue greyGris bleuGris azuladoGrigio bluastro
RAL 7032184-183-153#B8B799KieselgrauPebble greyGris silexGris guijarroGrigio ghiaia
RAL 7033125-132-113#7D8471ZementgrauCement greyGris cimentGris cementoGrigio cemento
RAL 7034143-139-102#8F8B66GelbgrauYellow greyGris jauneGris amarillentoGrigio giallastro
RAL 7035215-215-215#D7D7D7LichtgrauLight greyGris clairGris luminosoGrigio luce
RAL 7036127-118-121#7F7679PlatingrauPlatinum greyGris platineGris platinoGrigio platino
RAL 7037125-127-120#7D7F7DStaubgrauDusty greyGris poussièreGris polvoGrigio polvere
RAL 7038195-195-195#B5B8B1AchatgrauAgate greyGris agateGris ágataGrigio agata
RAL 7039108-105-096#6C6960QuarzgrauQuartz greyGris quartzGris cuarzoGrigio quarzo
RAL 7040157-161-170#9DA1AAFenstergrauWindow greyGris fenêtreGris ventanaGrigio finestra
RAL 7042141-148-141#8D948DVerkehrsgrau ATraffic grey AGris signalisation AGris tráfico AGrigio traffico A
RAL 7043078-084-082#4E5452Verkehrsgrau BTraffic grey BGris signalisation BGris tráfico BGrigio traffico B
RAL 7044202-196-176#CAC4B0SeidengrauSilk greyGris soieGris sedaGrigio seta
RAL 7045144-144-144#909090Telegrau 1Telegrey 1Telegris 1Gris tele 1Tele grigio 1
RAL 7046130-137-143#82898FTelegrau 2Telegrey 2Telegris 2Gris tele 2Tele grigio 2
RAL 7047208-208-208#D0D0D0Telegrau 4Telegrey 4Telegris 4Gris tele 4Tele grigio 4
RAL 7048137-129-118#898176PerlmausgrauPearl mouse greyGris souris nacréGris musgo perladoGrigio topo perlato
RAL 8000130-108-052#826C34GrünbraunGreen brownBrun vertPardo verdosoMarrone verdastro
RAL 8001149-095-032#955F20OckerbraunOchre brownBrun terre de SiennePardo ocreMarrone ocra
RAL 8002108-059-042#6C3B2ASignalbraunSignal brownBrun de sécuritéMarrón señalesMarrone segnale
RAL 8003115-066-034#734222LehmbraunClay brownBrun argilePardo arcillaMarrone fango
RAL 8004142-064-042#8E402AKupferbraunCopper brownBrun cuivréPardo cobreMarrone rame
RAL 8007089-053-031#59351FRehbraunFawn brownBrun fauvePardo corzoMarrone capriolo
RAL 8008111-079-040#6F4F28OlivbraunOlive brownBrun olivePardo olivaMarrone oliva
RAL 8011091-058-041#5B3A29NussbraunNut brownBrun noisettePardo nuezMarrone noce
RAL 8012089-035-033#592321RotbraunRed brownBrun rougePardo rojoMarrone rossiccio
RAL 8014056-044-030#382C1ESepiabraunSepia brownBrun sépiaSepiaMarrone seppia
RAL 8015099-058-052#633A34KastanienbraunChestnut brownMarronCastañoMarrone castagna
RAL 8016076-047-039#4C2F27MahagonibraunMahogany brownBrun acajouCaobaMarrone mogano
RAL 8017069-050-046#45322ESchokoladen- braunChocolate brownBrun chocolatChocolateMarrone cioccolata
RAL 8019064-058-058#403A3AGraubraunGrey brownBrun grisPardo grisáceoMarrone grigiastro
RAL 8022033-033-033#212121SchwarzbraunBlack brownBrun noirPardo negruzcoMarrone nerastro
RAL 8023166-094-046#A65E2EOrangebraunOrange brownBrun orangéPardo anaranjadoMarrone arancio
RAL 8024121-085-061#79553DBeigebraunBeige brownBrun beigePardo beigeMarrone beige
RAL 8025117-092-072#755C48BlassbraunPale brownBrun pâlePardo pálidoMarrone pallido
RAL 8028078-059-049#4E3B31TerrabraunTerra brownBrun terreMarrón tierraMarrone terra
RAL 8029118-060-040#763C28PerlkupferPearl copperCuivre nacréCobre perladoRame perlato
RAL 9001250-244-227#FDF4E3CremeweißCreamBlanc crèmeBlanco cremaBianco crema
RAL 9002231-235-218#E7EBDAGrauweißGrey whiteBlanc grisBlanco grisáceoBianco grigiastro
RAL 9003244-244-244#F4F4F4SignalweißSignal whiteBlanc de sécuritéBlanco señalesBianco segnale
RAL 9004040-040-040#282828SignalschwarzSignal blackNoir de sécuritéNegro señalesNero segnale
RAL 9005010-010-010#0A0A0ATiefschwarzJet blackNoir foncéNegro intensoNero intenso
RAL 9006165-165-165#A5A5A5WeißaluminiumWhite aluminiumAluminium blancAluminio blancoAluminio brillante
RAL 9007143-143-143#8F8F8FGraualuminiumGrey aluminiumAluminium grisAluminio grisAluminio grigiastro
RAL 9010255-255-255#FFFFFFReinweißPure whiteBlanc purBlanco puroBianco puro
RAL 9011028-028-028#1C1C1CGraphitschwarzGraphite blackNoir graphiteNegro grafitoNero grafite
RAL 9016246-246-246#F6F6F6VerkehrsweißTraffic whiteBlanc signalisationBlanco tráficoBianco traffico
RAL 9017030-030-030#1E1E1EVerkehrs- schwarzTraffic blackNoir signalisationNegro tráficoNero traffico
RAL 9018215-215-215#D7D7D7PapyrusweißPapyrus whiteBlanc papyrusBlanco papiroBianco papiro
RAL 9022156-156-156#9C9C9CPerlhellgrauPearl light greyGris clair nacréGris claro perladoGrigio chiaro perlato
RAL 9023130-130-130#828282PerldunkelgrauPearl dark greyGris fonçé nacréGris oscuro perladoGrigio scuro

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder