29 Aralık 2017 Cuma

Elektrostatik Toz Boya İle İlgili Merak Ettikleriniz Bu Yazımızda


- Dünyada oluşan çevre bilincine paralel olarak geliştirilen, metallerin ve toz boya materyalinin bir manyetik ortam içerisinde farklı elektrikle yüklenmeleri, bunun sonucunda toz materyalin mıknatıs etkisiyle metal yüzeyi kaplaması esasına dayanan bir boyama yöntemi olarak ortaya çıkmıştır. Toz boya kaplanan metal yüzey 180-200 derece yüksek ısı ile fırınlanarak boyanın kürlenmesi sağlanmakta ve böylece metalin bir parçası haline gelen boyalı bir yüzey elde edilmektedir.
-Günümüzün yegane çevreci bir ürünü olan elektrostatik toz boya, uygulama esnasında kullanılan boya miktarının %98'nin metale tutturulabildiği sonucu ile bunu kanıtlamaktadır. Püskürtme esnasında boya zerreciklerini çok düşük 07 mA ve çok düşük doğru akım yükleyerek topraklanmış parçanın üzerine transferidir.Sistemde diğer elektrikli el aletlerindeki gibi (matkap motoru vs.) cereyan çarpma ihtimali yoktur.Boya tanbancadan çıkarken (-) elektrik yüklenir. Boyanarak topraklanmış parçanın yüzeyine çengel şeklinde kuvvet yollarını takip ederek gider.
-Boya zerrecikleri; zıt kutuplar birbirini çeker prensiplerine göre parça üzerine çekilirler. Ancak kendi aralarında aynı kutupta olduklarından birbirlerini iterek homojen dağılımı sağlarlar.Böylece akıntı ve damlama ihtimalini yok denecek düzeye indirirler. Polymer tozlarının elektrostataik olarak kaplanacak parçaların üzerine ayrıştırıldıktan sonra eritilmesi ile meydna gelen kaplamaya toz boya kaplama denir. Elektrostatik toz boyama solvent içermeyen bir yüzey kaplama metodudur. Kaplayıcı malzeme, son kat boya tabakasını oluşturan çok ince toz boya partikülleridir. Toz boya, boya kabininde özel boya tabancaları vasıtasıyla atılır.